Japońska, sproszkowana zielona herbata, pita przy okazji spotkań herbacianych. Jest wykorzystywana również w przemyśle gastronomicznym jako dodatek do potraw, np. makaronu soba, ciastek, lodów. Matcha dotarła do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom i jest używana przy spotkaniach herbacianych od XII wieku. Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. sencha, która rośnie w pełnym słońcu. Co najmniej dwa, trzy tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i ścierane na proszek. Herbata przeznaczona do tradycyjnych spotkań herbacianych, przygotowana z bardzo młodych liści, jest najwyższej jakości.